ABEL TASMAN JOURNAAL MAART, APRIL, MEI 2019

Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die met het voorgaande te maken hebben.  Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman?     Mail me >>

Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)

 

 

VRIJDAG 8 MAART 2019

MEESTERPROEF -1- UITGEVERIJ QUERIDO

Ik ben toegelaten tot ‘Meesterproef’ van uitgeverij Querido. Elke veertien dagen (acht keer) reis ik, net als Abel Tasman, van Groningen naar Amsterdam. In het gebouw van Singel Uitgeverijen werk ik de komende vier maanden toe naar een manuscript. Vanaf nu elke veertien dagen vijfduizend/zesduizend woorden schrijven en inleveren.  Docente Inge Schouten  (www.ingeschouten.nl) en de mede-studenten geven reactie op het geschrevene.

Het manuscript wordt beoordeeld door een redacteur om te kijken of het in aanmerking komt voor publicatie. Querido werkt daarbij samen met Marianne Schönbach Literary Agency.

WINDVINDER
Na het bezoek aan de uitgeverij ging ik naar de HISWA. Daar ontdekte ik dat je op windkracht ook achteruit kunt varen. Wipke Iwersen is hierin de deskundige www.windvinder.com. Haar project -'Rouring Forties Expedition' in the wake of Abel Tasman- is indrukwekkend, bijzonder, uniek, … De boot gaat trouwens onbemand, voorzien van camera’s en gps, de zee op. Dat is op de veertigste breedtegraad niet zo’n gek idee, het waait daar altijd ongelofelijk hard en dan te bedenken dat Tasman eerst op de vijftigste breedtegraad vaarde, ‘The furious fiftees’, zoek maar eens wat filmpjes op op internet. 
Meer weten: www.windvinder.com

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 15 MAART 2019

ONTDEKKINGSREIS

Ik ga met de wind in de zeilen op ontdekkingsreis. Ik lig op koers. Ben wel iets minder ver dan gedacht, slinger wat van links naar rechts en kom af en toe geen steek vooruit, maar dat heb je wanneer je van de wind afhankelijk bent. Ik heb al wel bijzondere ontdekkingen gedaan.

 

REMBRANDT & SASKIA
Ik bezocht de expositie Rembrandt & Saskia in het Fries Museum. Omschrijving: Rembrandt en Saskia nemen je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester duik je in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.
De komende week schrijf ik over de liefde tussen Abel en Claesgen. Hiervoor heb ik nu inspiratie genoeg.

KERK SINT-ANNAPAROCHIE

Hier trouwden (2 juli 1634) Saskia en Rembrandt (de kerkelijke inzegening). Niet in deze kerk, maar wel in de kerk die hiervoor op deze plek stond. In Friesland gold nog steeds de Juliaanse kalender en in Sint Annaparochie was het 22 juni. Saskia woonde tegenover de kerk in het witte huis.

OUDE KERK AMSTERDAM

Op 10 juni 1634 tekende Rembrandt het ondertrouwregister van de Oude Kerk te Amsterdam. Het burgerlijk huwelijk vond eveneens plaats in de Oude Kerk. Abel Tasman trouwde op 11 januari 1631 in deze kerk met zijn tweede vrouw Jannetje Tjaers.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 22 MAART 2019

MEESTERPROEF -2-

De tweede bijeenkomst bij uitgeverij Querido en mooie woorden van docent Inge Schouten en ook van de medestudenten :)

 

REMBRANDTPLEIN EN 'NACHTWACHT'BEELDEN
Op weg naar de Singel Uitgeverijen aan de Reguliersgracht passeer ik het Rembrandtplein. Rembrandt is een tijdgenoot van Abel Tasman, al is de kans dat ze elkaar tegen het lijf zijn gelopen klein. In 2009 is het plein grondig op de schop gegaan. Over de vraag of de 22 bronzen figuren, die door de Russische kunstenaars Alexander Taratynov en Mikhail Dronov naar voorbeeld van Rembrandts schilderij De Nachtwacht werden gemaakt, aan de nieuwe indeling worden toegevoegd werd onderhandeld. Na drie jaar afwezigheid keerde de beeldengroep in december 2012 weer terug bij het standbeeld van Rembrandt.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

 

DONDERDAG 04 APRIL 2019

PRONKJEWAILPAD

Pronkjewailpad lopers, jullie zijn welkom bij/in het Abel Tasman Museum te Lutjegast. Is het museum dicht? In het witte vogelhuis ligt de stempel (ik ben bestuurslid van het Abel Tasman Museum).

 

"Wandel dwars door gastvrij Groningen
Binnenkijken bij die markante kerk. Proeven van die authentieke mosterd. Een hap van zo’n oud Groninger appelras. Groningen staat bol van verleidelijke bezienswaardigheden en bedrijven. Voor wandelaars van het honderden kilometers lange Pronkjewailpad gaan alle deuren wagenwijd open. Overal waar je komt zie, hoor, voel en proef je de gastvrijheid van Groningen."

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 05 APRIL 2019

DE TEERKETELSTEEG

De twee panden met de trapgevels staan vlakbij de Teerketelsteeg waar Abel Tasman rond 1631 woonde. Toen stonden deze panden er dus al. In de 17e eeuw was er een zeepziederij in gevestigd.

ONDER TOEZIEND OOG VAN DE MEESTER - MEESTERPROEF -3-

Onder toeziend oog van de meester, Abel's tijdgenoot Rembrandt, verwerk ik de opmerkingen en suggesties van vandaag (Meesterproef van Querido Academie) in het VOC-café in de Schreierstoren.

De Schreierstoren aan de Geldersekade in Amsterdam is een verdedigingstoren die vroeger deel uitmaakte van de stadsmuur van Amsterdam. De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad, en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZONDAG 07 APRIL 2019

HOORN - MUSEUMHUIS BONCK

Ik bezocht Museumhuis Bonck van Vereniging Hendrick de Keyser. Leuke is dat je in dit huis overal aan, op of in mag zitten. De bedstede uittesten mocht dus ook. 

HOORN - DE HALVE MAEN & HET WESTFRIES MUSEUM

"Graag een foto waarbij jij een VOC-kanon afschiet" was iemands verzoek. Het is me niet gelukt. Het aan boord van de Halve Maen geraken werd op allerlei slinkse wijzen voorkomen (ruig volk hoor die scheepslui) en daar waar ik wel in de buurt van een kanon wist te komen, was ie niet uit de grond te krijgen. Ik heb ter compensatie wel een selfie met de Halve Maen gemaakt en ik heb een goed gesprek gehad met de heer Bontekoe. Hij heeft mij van veel VOC 'insite information' voorzien. Hierover later meer. Bij een volgende gelegenheid doe ik een nieuwe poging.

Het Westfries Museum was ook zeer de moeite waard! 

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZONDAG 14 APRIL 2019

DELFTS BLAUW

Hoe lang ik nu aan mijn boek werk? Uh ...? - ik houd het niet meer bij. Tijdens de tocht van de Rede van Texel naar de haven van Batavia raak je de tel gewoon kwijt ...


Ik ruim de kast met koppen en mokken op en wat kom ik tegen?... een Delfts Blauw kopje, ooit gekregen van ... Ik was het kopje vergeten. Toen had ik niets met Delfts Blauw. Inmiddels wel.

 

Delfts Blauw ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode van 1650 tot 1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. Of dit mooie aardewerk voor gaat komen in mijn boek? Ik heb nog geen idee. Ik bevind mij nu in het jaar 1631, toen het aardewerk nog niet populair was, het jaar waarin Abel Janszoon Tasman zijn dochter krijgt en daarbij zijn eerste vrouw verliest. Claesgen Heyndrix (1610-1631) is net als Tasman geboren in Lutjegast. Zij vertelt de lezer vooral over het leven in dat boerendorp op de zanderige verhoging in een overigens moerasachtig drasland; een gebied dat toen dichterbij de zee lag dan nu.

P.S. Het is geen duur kopje zag ik op internet. Ben ik blij dat we internet hebben tegenwoordig en ik er niet mee naar 'Tussen Kunst & Kitsch' ben geweest :D
(Het is hier te bestellen: https://www.hollandse-souvenirs.nl/…/typisch-hollands-delft…)

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

DINSDAG 23 APRIL 2019

SCHNABBEL VAN TASMAN

 

Het opensnijden van een ei door burgemeester Koos Wiersma (gemeente Westerkwartier) en (je gelooft je ogen niet) Abel Tasman was de aftrap van "parels in het Westerkwartier".

Uit de eieren kwamen het bijbehorende gidsboekje en de speciale belevingsapp tevoorschijn. In de gids staan 5 wandel- en 5 fiets- en vier kinderroutes door het Westerkwartier. De belevingsapp vertelt bijzondere verhalen over het gebied en is passend bij de verschillende routes.

En natuurlijk, het Abel Tasman Museum is ook één van de pareltjes. Parels in het Westerkwartier >>

(Ik ben bestuurslid van het Abel Tasman Museum).

Foto's: Joke Arends

Een schnabbel is een lucratief klusje dat een muzikant, een amusementsartiest, politicus of een presentator als bijverdienste verricht. Het is afkomstig van het Duitse schnabeln ("met de snavel oppikken").

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZONDAG 28 APRIL 2019

 

LANG LEVE INTERNET

Afbeelding 1: 27-12-1631 Huwelijksintekeningen van de kerk - ondertrouw Abel Tasman en zijn tweede vrouw Jannetje Tjaerss (te Amsterdam).

Afbeelding 2: 25-03-1638 - verkoop woning aan de Palmdwarsstraat - Huis en erf - te Amsterdam

Afbeelding 3: Een fragment uit het journaal - `Extract Uittet Journael vanden Scpr Commandr Abel janssen Tasman, bij hem selffs int ontdecken van't onbekende Zuijdlandt gehouden', 1642-1643.

 

... en nu nog het handschrift rond 1600 leren te ontcijferen. Ik ben al bij de 'b'. Ik kan jullie vertellen dat het 'behoorlick' moeilijk is.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>