top of page
begin

ABEL TASMAN JOURNAAL MAART, APRIL, MEI 2019

Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die met het voorgaande te maken hebben.  Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman?     Mail me >>

Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)

maart 2019

 

VRIJDAG 8 MAART 2019

MEESTERPROEF -1- UITGEVERIJ QUERIDO

Ik ben toegelaten tot ‘Meesterproef’ van uitgeverij Querido. Elke veertien dagen (acht keer) reis ik, net als Abel Tasman, van Groningen naar Amsterdam. In het gebouw van Singel Uitgeverijen werk ik de komende vier maanden toe naar een manuscript. Vanaf nu elke veertien dagen vijfduizend/zesduizend woorden schrijven en inleveren.  Docente Inge Schouten  (www.ingeschouten.nl) en de mede-studenten geven reactie op het geschrevene.

Het manuscript wordt beoordeeld door een redacteur om te kijken of het in aanmerking komt voor publicatie. Querido werkt daarbij samen met Marianne Schönbach Literary Agency.

WINDVINDER
Na het bezoek aan de uitgeverij ging ik naar de HISWA. Daar ontdekte ik dat je op windkracht ook achteruit kunt varen. Wipke Iwersen is hierin de deskundige www.windvinder.com. Haar project -'Rouring Forties Expedition' in the wake of Abel Tasman- is indrukwekkend, bijzonder, uniek, … De boot gaat trouwens onbemand, voorzien van camera’s en gps, de zee op. Dat is op de veertigste breedtegraad niet zo’n gek idee, het waait daar altijd ongelofelijk hard en dan te bedenken dat Tasman eerst op de vijftigste breedtegraad vaarde, ‘The furious fiftees’, zoek maar eens wat filmpjes op op internet. 
Meer weten: www.windvinder.com

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 15 MAART 2019

ONTDEKKINGSREIS

Ik ga met de wind in de zeilen op ontdekkingsreis. Ik lig op koers. Ben wel iets minder ver dan gedacht, slinger wat van links naar rechts en kom af en toe geen steek vooruit, maar dat heb je wanneer je van de wind afhankelijk bent. Ik heb al wel bijzondere ontdekkingen gedaan.

 

REMBRANDT & SASKIA
Ik bezocht de expositie Rembrandt & Saskia in het Fries Museum. Omschrijving: Rembrandt en Saskia nemen je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester duik je in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.
De komende week schrijf ik over de liefde tussen Abel en Claesgen. Hiervoor heb ik nu inspiratie genoeg.

KERK SINT-ANNAPAROCHIE

Hier trouwden (2 juli 1634) Saskia en Rembrandt (de kerkelijke inzegening). Niet in deze kerk, maar wel in de kerk die hiervoor op deze plek stond. In Friesland gold nog steeds de Juliaanse kalender en in Sint Annaparochie was het 22 juni. Saskia woonde tegenover de kerk in het witte huis.

OUDE KERK AMSTERDAM

Op 10 juni 1634 tekende Rembrandt het ondertrouwregister van de Oude Kerk te Amsterdam. Het burgerlijk huwelijk vond eveneens plaats in de Oude Kerk. Abel Tasman trouwde op 11 januari 1631 in deze kerk met zijn tweede vrouw Jannetje Tjaers.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 22 MAART 2019

MEESTERPROEF -2-

De tweede bijeenkomst bij uitgeverij Querido en mooie woorden van docent Inge Schouten en ook van de medestudenten :)

 

REMBRANDTPLEIN EN 'NACHTWACHT'BEELDEN
Op weg naar de Singel Uitgeverijen aan de Reguliersgracht passeer ik het Rembrandtplein. Rembrandt is een tijdgenoot van Abel Tasman, al is de kans dat ze elkaar tegen het lijf zijn gelopen klein. In 2009 is het plein grondig op de schop gegaan. Over de vraag of de 22 bronzen figuren, die door de Russische kunstenaars Alexander Taratynov en Mikhail Dronov naar voorbeeld van Rembrandts schilderij De Nachtwacht werden gemaakt, aan de nieuwe indeling worden toegevoegd werd onderhandeld. Na drie jaar afwezigheid keerde de beeldengroep in december 2012 weer terug bij het standbeeld van Rembrandt.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

april 2019

 

DONDERDAG 04 APRIL 2019

PRONKJEWAILPAD

Pronkjewailpad lopers, jullie zijn welkom bij/in het Abel Tasman Museum te Lutjegast. Is het museum dicht? In het witte vogelhuis ligt de stempel (ik ben bestuurslid van het Abel Tasman Museum).

 

"Wandel dwars door gastvrij Groningen
Binnenkijken bij die markante kerk. Proeven van die authentieke mosterd. Een hap van zo’n oud Groninger appelras. Groningen staat bol van verleidelijke bezienswaardigheden en bedrijven. Voor wandelaars van het honderden kilometers lange Pronkjewailpad gaan alle deuren wagenwijd open. Overal waar je komt zie, hoor, voel en proef je de gastvrijheid van Groningen."

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>