JOURNAAL 4
ABEL TASMAN JOURNAAL 3 - SEPTEMBER, OKTOBER EN NOVEMBER 2019
Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die daar mee te maken hebben. Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman? Mail me >>
Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)
WOENSDAG 4 SEPTEMBER 2019
MARKERING GEBOORTEGROND ABEL TASMAN - WERK IN UITVOERING
Alles wat je altijd al had willen weten over Lutjegast en Abel Tasman is nu te vinden in Lutje Batavia. Treed in de voetsporen van Abel Tasman en ga op ontdekkingsreis in Lutjegast. Als architect maakte ik hiervoor het ontwerp. Anke van der Helm van &vorm maakte het ontwerp van het infopaneel. Aannemer bouwwerk: Miedema Bouw te Grijpskerk. Opdrachtgever: Dorpsbelangen Lutjegast.
DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2019
DEADLINE MEESTERPROEF
Vandaag heb ik de eerste zesduizend woorden en de synopsis van mijn historische roman over Abel Tasman ingediend bij Querido Academie te Amsterdam. Dit is onderdeel van het traject Meesterproef. Er wordt nu een leesrapport gemaakt (het streven is dit binnen drie weken te laten doen). De manuscripten die potentie hebben om uitgegeven te worden, zullen worden doorgestuurd (altijd in overleg) naar literair agente Marianne Schönbach.
Afwachten dus, en ondertussen doorschrijven.
VRIJDAG 6 SEPTEMBER 2019
OP DE RADIO - VOORLEZEN UKV BIJ 'RON WACHT OP DE NACHT'
Ik mocht in het radioprogramma Ron wacht op de nacht (Ron Brandsteder) een ukv (Ultra Kort Verhaal) van mijzelf voorlezen: '5 mei' uit de bundel Kort & Prachtig.
Ik werd donderdag door de assistente van Ron gebeld of ik dat wel wilde en natuurlijk zei ik ja.
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019
DE ABEL TASMAN STRUUNTOCHT 2019
In 2003 werd de Abel Tasman Struuntocht voor het eerst gehouden en op zaterdag 14 september stond de vijfde editie op het programma. Het vierjaarlijkse wandelevenement met start en finish in Lutjegast heeft inmiddels een goede naam opgebouwd. Ook deze aflevering gingen er weer zo'n 4500 deelnemers van start. De Struuntocht is niet voor niks een struuntocht. Het grootse deel van de 25 kilometer lange tocht gaat dwars door de natuur van het Westerkwartier. De route doet de vier voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn aan. Die zijn sinds 1 januari gefuseerd tot de gemeente Westerkwartier. Motto dit jaar: 'Vier het Westerkwartier'.'
Tijdens de tocht was er voor de deelnemers van alles te beleven. Ze werden vermaakt met muziek, kunst, cultuur en hier en daar liepen de wandelaars door gebouwen.
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019
ATZE VAN WIEREN WINNAAR PLANTAGE POEZIEPRIJS 2019
( (Atze van Wieren is mijn motivator op het schrijfvlak, hij heeft tot nu toe mijn teksten gelezen en van commentaar voorzien. De foto's zijn van de presentatie van de derde dichtbundel 'Eeuwig leven').
In de Tangosalon in Amsterdam werd bekend gemaakt dat Atze Van Wieren de winnaar is van de Plantage Poëzieprijs 2019. Hij won de prijs met dit titelloze gedicht:
Vannacht zag ik mijn vader weer.
Hij was zo jong, hij leek op mij.
Ik was heel blij, verrast
een onderscheiding op zijn jas te zien.
Hoe komt hij toch daaraan, dacht ik,
en waarom weet ik van niks.
Hij kwam niet dichterbij, het ereteken
fonkelde, wierp licht naar mij.
In de jury zaten Cees van Ede, Katelijne Brouwer, Jos van Hest en Saskia van Leendert. Uit het juryverslag: ‘Het gedicht van prijswinnaar Atze van Wieren is kort, twee strofes van elk vier regels, geschreven in een eenvoudige taal, maar er gebeurt veel in. De ik-figuur ziet in een droom zijn overleden vader weer, niet als oude man, maar als leeftijdgenoot. De vader draagt op zijn jas een onderscheiding en de ik vraagt zich af hoe hij daaraan komt. Zijn vader en eremetaal - dat is voor de ik een nieuw gegeven, wonderlijk dat hij dat in een droom te weten komt. Hoewel de vader in de droom op een afstand blijft, vertelt hij toch iets nieuws. Hij maakt zich kenbaar als iemand die is onderscheiden. Een interpretatie zou kunnen zijn dat de zoon zijn vader postuum recht doet, hem waardeert door hem een onderscheiding toe te kennen. Wellicht moet je een bepaalde leeftijd hebben om met waardering naar je ouders te kunnen kijken. De jury vindt het een parel van een gedicht.’
VRIJDAG 27 SEPTEMBER 2019
MEESTERPROEF: EEN FANTASTISCH LEESRAPPORT
JOEHEEEEEE!
Op vrijdag 5 juli was ik voor de laatste keer bij Singel Uitgeverijen in Amsterdam voor "Meesterproef" bij de Querido Academie. We sloten deze achtste bijeenkomst af met nootjes, wijn en mooie verhalen.
Daarna vierde ik vakantie en maakte ik mijn tekst klaar, de eerste hoofdstukken van de historische roman over Abel Tasman, voor een beoordeling; oftewel een leesrapport. Spannend!
Een maand wachten en toen ... tatatataaaa ... daar was het rapport met het volgende begeleidende schrijven:
'Het doet me veel plezier om je te vertellen dat de redacteur van mening is dat je manuscript veel potentie heeft en het mogelijk geschikt is voor publicatie. We willen daarom graag voorstellen om je manuscript voor te leggen aan Marianne Schönbach Literary Agency. Dit doen we uiteraard in overleg met jou, dus we horen graag of je dit op prijs stelt. Geef het ook gerust aan als je eerst de tijd wilt hebben om e.e.a. aan te passen naar aanleiding van het leesrapport.'
Joeheeeeeee! Ik danste door de keuken. Weer een stap verder :D
Ik werk nu aan een aantal Flashbacks in mijn tekst, zet ze waarschijnlijk in de verleden tijd om het voor de lezer duidelijker te maken dat het flashbacks betreft en dan stuur ik het weer op. Vervolgens is het weer even geduldig afwachten en ondertussen verder schrijven, wat ik overigens nog steeds met heel veel plezier doe!
Wordt vervolgd ...
Ik lig op koers.
VRIJDAG 4 OKTOBER 2019
MET MIJN ARCHITECTUURPROJECTEN IN DE KRANT
Abel Tasman 'herovert' zijn geboortedorp Lutjegast
Abel Tasman, zeevaarder en ontdekkingsreiziger uit de Gouden Eeuw, is bezig een steeds belangrijkere plek in te nemen in zijn geboortedorp Lutjegast. Dat dorp had al geruime tijd het Abel Tasman Museum. Maar nu wordt ook bij verschillende entrees van het dorp met borden erop gewezen dat Tasman hier het levenslicht zag en kom je op nieuwe bewegwijzering in de bebouwde zijn naam regelmatig tegen.
En sinds kort wordt ook nog eens zijn geboortegrond gemarkeerd met een doorzichtig huis van staal. Twee wereldbollen hangen daarin en een paneel waarop informatie wordt gegeven over Tasman maar ook over het dorp in het algemeen en de natuur in de omgeving.
Lutjegast levendiger voor toeristen
Dat huis is ontworpen door Karla Ubels. Zij zit in het bestuur van het Abel Tasman Museum, waarin het leven van de zeevaarder uit de doeken worden gedaan. Ze is ook architect en kreeg enkele jaren geleden van de Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast opdracht een zogenoemd Masterplan te maken en uit te voeren.
,,Dat plan, waarbij ook grafisch ontwerper Anke van der Helm is betrokken, is er op gericht Lutjegast levendiger te maken en aantrekkelijker voor toeristen en daarbij onder meer gebruik te maken van Abel Tasman’’, aldus Ubels.
,,Het markeren van de geboortegrond is een manier om dat te bereiken. Waarbij we geen absolute zekerheid hebben over de exacte geboorteplek. Vanaf het huisje kunnen bezoekers een route door het dorp en zijn omgeving lopen.’’
Grafsteen Berhard Prott
Met het markeren van die geboortegrond is het Masterplan, waar de gemeente Grootegast (inmiddels opgegaan in Westerkwartier) geld voor uittrok, nog niet volledig uitgevoerd.
,,We willen onder meer ook nog de Torenkerk in het dorp beter tot zijn recht laten komen’’, zegt Ubels. ,,Daarin ligt de grafsteen van Bernhard Prott, die in dezelfde Gouden Eeuw het bevel over Bourtange voerde en bij Lutjegast de verdwenen Rikkerdaborg bouwde en in Lutjegast dus overleed. We hebben al een Rikkerdapad en willen ook meer de aandacht vestigen op de grafsteen.’’
DONDERDAG 10 OKTOBER 2019
LITERATUURMUSEUM, KINDERBOEKENMUSEUM EN SCHRIJFTRAINING IN DEN HAAG
Literatuurmuseum en kinderboekenmuseum
Het literatuurmuseum, gevestigd in het Koninklijke Bibliotheek-complex in Den Haag, is gewijd aan auteurs uit het Nederlandstalige gebied vanaf 1750.
Het Kinderboekenmuseum is een museum over Nederlandse jeugdliteratuur. Het archief van dit museum bevat onder meer het manuscript van Dik Trom, handschriften van Annie M.G. Schmidt, de Kikker-illustraties van Max Velthuijs en de typemachine waarop Thea Beckman haar bestseller Kruistocht in Spijkerbroek schreef.
Beide musea zijn zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar. Van het kinderboekenmuseum werd ik erg vrolijk, wat een mooie tekeningen, heerlijk die fantasie.
Schrijftraining (8x)
's Avonds bezocht ik de schrijftraining in het Koorenhuis aan de Prinsegracht. Cursusomschrijving: In deze algemene introductie van literaire technieken krijg je korte opdrachten die uitdagen en die je laten ontdekken hoe ver je literaire mogelijkheden reiken. Vooroordelen gaan overboord, de creatieve durf wordt aangespoord en het vertrouwen in de fantasie hersteld.
Deze schrijfcursus richt ook volop de aandacht op specifiek materiële problemen, zoals woordkeuze, beeldspraak, stijl, zinsmelodie en genre-principes. Niet het eindproduct is tijdens deze schrijfcursus het doel, maar de oefening. Je zult in diverse toonsoorten en stijlen leren schrijven, vanuit diverse perspectieven en over verschillende onderwerpen. Tijdens de besprekingen van het werk leer je bovendien hoe je kritiek constructief kunt benutten.
Ton Rozeman
Docent van de schrijftraining is Ton Rozeman; website>>
Wikipedia: Ton Rozeman (Den Haag, 1968) is een schrijver van met name korte verhalen. Hij studeerde in 2000 af aan de Schrijversvakschool Amsterdam en is daar sinds 2005 docent. Zijn verhalen zijn slices of life, in de traditie van Raymond Carver en Anton Tsjechov. Hij trad onder meer op bij Crossing Border en VPRO radio. Een verhaal van hem werd opgenomen in 'De Nederlandse en Vlaamse literatuur van af 1880 in 250 verhalen', dat werd samengesteld door Joost Zwagerman. Verhalen van hem verschenen in onder andere Hollands Maandblad, Tirade, De Gids, Vrij Nederland en NRC Handelsblad
Werken:
Intiemer dan Seks (Short Stories, LJ Veen, 2001), bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium 2003 en shortlist Academica Debutantenprijs 2002
Misschien maar beter ook (Short Stories, LJ Veen, 2004), genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs en longlisten AKO Literatuurprijs en Libris Literatuur Prijs
Nu gaat het gebeuren (Novelle, Nieuw Amsterdam, 2007)
Korte Verhalen Schrijven (Handboek, Uitgeverij Augustus, 2011)
Wat ik van liefde weet (Short Stories, Nieuw Amsterdam, 2013)
Het laatste boek lees ik momenteel, ik ben op de helft. Verhalen die, na je ze gelezen hebt, blijven hangen.