top of page
begin

ABEL TASMAN JOURNAAL 2 - JUNI, JULI, AUGUSTUS 2019

Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die daar mee te maken hebben.  Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman?     Mail me >>

Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)

juni 2019

 

DONDERDAG 6 JUNI 2019

ABEL TASMAN & PROTT

 

Opening expositie 'Welkom aan boord' over het leven aan boord van de schepen van Abel Tasman door wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde. Waar is de expositie? In het kruithuis van Vesting Bourtange.

Wat heeft Abel Tasman, geboren in 1603 te Lutjegast, nu te maken met Bourtange zul je je afvragen. Welnu, kapitein Bernhard Johan Prott van de vesting heeft ook een relatie met Lutjegast. Prott woonde in Groningen en liet in Lutjegast een buitenhuis bouwen, Borg Rikkerda (helaas verdwenen). Prott overleed in 1703 te Lutjegast en ligt begraven in de Torenkerk aldaar.

Deze twee Groningse helden schrijven samen 100 jaar Lutjegaster geschiedenis.

 

Wat een mooie samenwerking tussen het Abel Tasman Museum te Lutjegast en de Vesting. (Ter info: Ik zit in het bestuur van het Abel Tasman Museum.)

80-JARIGE OORLOG

Ook brachten we nog een bezoek aan de Baracquen waar de expositie over de tachtig jarige oorlog werd geopend. Hier staat ook de fantastische maquette van Bourtange (de expositie is op de verdieping).

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 7 JUNI 2019

POST

 

Is er post uit Batavia? ... weer niets...! Geen teken van leven van Abel. Dan maar weer naar het Oost-Indisch Huis en vragen of ze daar weten of het Spiegelretourschip de Banda inmiddels in Batavia is aangekomen. #abeltasman #historischeroman #JannetjeTjaers #Amsterdam #voc #batavia #goudeneeuw #1633 #zeventiendeeeuw

MEESTERPROEF -6-

De vijfde keer alweer. Mooie woorden en goede aanwijzingen ontvangen. Gemotiveerd weer naar huis, noar Grunn.

HOEKBANK

Met een boek en een latte macheato op de hoekbank in de trein. Feels like home.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

WOENSDAG 12 JUNI 2019

IS 'ABEL TASMAN' NOG STEEDS ACTUEEL?

Jazeker!

 

VRIENDSCHAPSBORDEN


Het Tasmaanse raadslid Steve Wass en burgemeester Koos Wiersma hebben vandaag, 12 juni, een nieuw vriendschapsbord onthuld. Ze deden dat samen in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman, de Europese ontdekker van zowel Tasmanië als Nieuw-Zeeland. De Tasmaanse vertegenwoordiger is in Nederland voor een tweedaags bezoek aan het Westerkwartier.


De nieuwe vriendschapsborden moeten uiteindelijk overal aan de grenzen van de nieuwe gemeente Westerkwartier komen te staan.

 

NATIONAAL BELANG


Steve Wass en Koos Wiersma laten met de onthulling zien dat ze de vriendschapsbanden willen verstevigen. "Ik ben trots dat we deze stedenband hebben en behouden," aldus Koos Wiersma. Afgelopen februari sprak de gemeenteraad zich al uit over de voortzetting van de banden. Er werd besloten dat de banden niet alleen een lokaal en regionaal belang hebben door de historie en cultuur, maar ook een nationaal belang.

HISTORISCHE ROMAN


En daarom vind ik het van belang dat er een historische roman komt over het leven van Abel Tasman.

Foto en grootste deel van de tekst: Gemeente Westerkwartier.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>