top of page
begin

ABEL TASMAN JOURNAAL 2 - JUNI, JULI, AUGUSTUS 2019

Ik werk aan een historische roman over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Op deze pagina deel ik NIEUWTJES - FEITEN - BEZIENSWAARDIGHEDEN die daar mee te maken hebben.  Heb jij misschien iets interessants gezien of gehoord dat te maken heeft met Abel Tasman?     Mail me >>

Bij elk bericht staan foto's. Klik een foto aan om deze beter te kunnen bekijken. M.b.v. de pijltjes ga je naar de volgende/vorige foto. Bij een bericht staan vaak meer foto's dan je in eerste instantie ziet, dus even klikken :)

juni 2019

 

DONDERDAG 6 JUNI 2019

ABEL TASMAN & PROTT

 

Opening expositie 'Welkom aan boord' over het leven aan boord van de schepen van Abel Tasman door wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde. Waar is de expositie? In het kruithuis van Vesting Bourtange.

Wat heeft Abel Tasman, geboren in 1603 te Lutjegast, nu te maken met Bourtange zul je je afvragen. Welnu, kapitein Bernhard Johan Prott van de vesting heeft ook een relatie met Lutjegast. Prott woonde in Groningen en liet in Lutjegast een buitenhuis bouwen, Borg Rikkerda (helaas verdwenen). Prott overleed in 1703 te Lutjegast en ligt begraven in de Torenkerk aldaar.

Deze twee Groningse helden schrijven samen 100 jaar Lutjegaster geschiedenis.

 

Wat een mooie samenwerking tussen het Abel Tasman Museum te Lutjegast en de Vesting. (Ter info: Ik zit in het bestuur van het Abel Tasman Museum.)

80-JARIGE OORLOG

Ook brachten we nog een bezoek aan de Baracquen waar de expositie over de tachtig jarige oorlog werd geopend. Hier staat ook de fantastische maquette van Bourtange (de expositie is op de verdieping).

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 7 JUNI 2019

POST

 

Is er post uit Batavia? ... weer niets...! Geen teken van leven van Abel. Dan maar weer naar het Oost-Indisch Huis en vragen of ze daar weten of het Spiegelretourschip de Banda inmiddels in Batavia is aangekomen. #abeltasman #historischeroman #JannetjeTjaers #Amsterdam #voc #batavia #goudeneeuw #1633 #zeventiendeeeuw

MEESTERPROEF -6-

De vijfde keer alweer. Mooie woorden en goede aanwijzingen ontvangen. Gemotiveerd weer naar huis, noar Grunn.

HOEKBANK

Met een boek en een latte macheato op de hoekbank in de trein. Feels like home.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

WOENSDAG 12 JUNI 2019

IS 'ABEL TASMAN' NOG STEEDS ACTUEEL?

Jazeker!

 

VRIENDSCHAPSBORDEN


Het Tasmaanse raadslid Steve Wass en burgemeester Koos Wiersma hebben vandaag, 12 juni, een nieuw vriendschapsbord onthuld. Ze deden dat samen in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman, de Europese ontdekker van zowel Tasmanië als Nieuw-Zeeland. De Tasmaanse vertegenwoordiger is in Nederland voor een tweedaags bezoek aan het Westerkwartier.


De nieuwe vriendschapsborden moeten uiteindelijk overal aan de grenzen van de nieuwe gemeente Westerkwartier komen te staan.

 

NATIONAAL BELANG


Steve Wass en Koos Wiersma laten met de onthulling zien dat ze de vriendschapsbanden willen verstevigen. "Ik ben trots dat we deze stedenband hebben en behouden," aldus Koos Wiersma. Afgelopen februari sprak de gemeenteraad zich al uit over de voortzetting van de banden. Er werd besloten dat de banden niet alleen een lokaal en regionaal belang hebben door de historie en cultuur, maar ook een nationaal belang.

HISTORISCHE ROMAN


En daarom vind ik het van belang dat er een historische roman komt over het leven van Abel Tasman.

Foto en grootste deel van de tekst: Gemeente Westerkwartier.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

DONDERDAG 20 JUNI 2019

MARKERING GEBOORTEGROND ABEL TASMAN

 

FESTIJN MET BOUWSTEENTJES
Voordat het er echt staat kan je het in lego bewonderen in het LEGiO-museum te Grootegast. Dit weekend, zaterdag 22 en zondag 23 juni, wordt voor de tweede keer "Festijn met bouwsteentjes" gehouden. Kijk op de pagina van het museum voor meer info.

HET ECHTE BOUWWERK
De staalconstructie van het bouwwerk dat de geboortegrond van Abel Tasman markeert, is door mijn alterego Architect: KARLA UBELS bna inmiddels gecontroleerd. Binnenkort start de uitvoering. De wereldbollen liggen al klaar.

MOOIE SAMENWERKING
Mooi project i.o.v. Dorpsbelangen Lutjegast i.s.m. Gemeente Westerkwartier.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 21 JUNI 2019

BEZOEK OUDE KERK AMSTERDAM & MEESTERPROEF -7-

 

De toegang naar de de kamer van commissarissen van huwelijkse zaken. In dit vertrek traden stellen in huwelijkse ondertrouw. Zo ook, op 27-12-1631, Abel Tasman en zijn tweede vrouw Jannetje Tjaerss. Bijzonder dat de ruimte er bijna vierhonderd jaar later nog is.

In deze ruimte gingen ook Rembrandt en Saskia in ondertrouw.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

65865445_738064663278261_352234035490272

 

VRIJDAG 5 JULI 2019

IN DE KRANT

Lees het artikel >>

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

VRIJDAG 5 JULI 2019

LAATSTE BIJEENKOMST MEESTERPROEF -8-

 

Vandaag was de laatste van de acht Meesterproef-bijeenkomsten bij uitgeverij Querido / Singel Uitgeverijen. Nu heb ik twee maanden de tijd om een stuk tekst en een synopsis klaar te maken ter beoordeling door een redacteur. En dan ...  

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZATERDAG 13 JULI 2019

ONTMOETING MET ONZE AMBASSADEUR IN NIEUW-ZEELAND

Vandaag hadden we in het Abel Tasman Museum een ontmoeting met Mira Woldberg, onze ambassadeur in Nieuw-Zeeland (Wellington). Samen met haar man en kinderen bracht ze een bezoek aan Lutjegast. We spraken over onze plannen voor en met het museum en samen met Dorpsbelangen Lutjegast over de plannen in het dorp waar ik als Architect: KARLA UBELS bna ook bij betrokken ben.

Ook vertelde ik over de Historische Roman die ik aan het schrijven ben over Abel Tasman. Ik heb afgesproken haar op de hoogte te houden.

Na een rondleiding in het museum bezochten we het atelier van Eva Ouden Ampsen, de Torenkerk en het monumentale interieur van de woning aan de Abel Tasmanweg 29.

Weer een mooie ontmoeting :)

Toelichting bij de foto met de groene jadesteen ambassadeur Mira Woldberg en haar man:

De groene steen komt van het erf van Doug Huria, de stamoudste van de Maori stam die Abel Tasman 377 jaar geleden ontmoette (Golden Bay - Nieuw Zeeland), de Ngati Tumatakokiri. De steen wordt Pounamu genoemd en door het aan te raken ben je overal ter wereld met elkaar verbonden.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

MAANDAG 22 JULI 2019

W E R K   I N   U I T V O E R I N G !

MARKERING GEBOORTEGROND ABEL TASMAN

Het ontwerp is door mijn alterego Architect: KARLA UBELS bna gemaakt.

 

BOUWWERK
De uitvoering is gestart. Op 22 juli zat de fundering er in. Een dag later kwam de staalconstructie. Nu is het vakantie, na de vakantie gaat de aannemer verder.

MOOIE SAMENWERKING
Mooi project i.o.v. Dorpsbelangen Lutjegast i.s.m. Gemeente Westerkwartier.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZONDAG 4 AUGUSTUS 2019

SCHRIJVEN, SCHRIJVEN, SCHRIJVEN, ...

Ik heb nog een maand de tijd om een stuk tekst en een synopsis klaar te maken ter beoordeling door een redacteur (Meesterproef).  En dan ...  afwachten en ondertussen stug doorschrijven aan mijn historische roman over Abel Janszoon Tasman.

 

GENIETEN

Ik geniet nog steeds volop van het schrijven (onder het genot van heerlijke salades, latte macchiato's, ... en met regelmatige sport- en wandelpauzes). Een paar dagen verbleef ik zelfs in een 'echt' schrijfhuisje met uitzicht op een geurige en kleurige tuin.

LEZEN

Er zijn schrijvers die niet lezen tijdens het schrijfproces. Ik wel. Af en toe sluipt er iets van de boeken onbewust mijn schrijfsels in, maar dat geeft niet, het kan er ook zo weer uit. Het lezen inspireert. Ik heb net de boeken Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld gelezen. Beide schrijvers zijn virtuozen op het vlak van de metaforen. Fantastische inspiratie. In het boek van Pfeiffer gaan je al die metaforen niet tegenstaan, in het boek van Rijneveld wel, dus hoeveel je ze toepast is ook nog wel een ding.

Wat is een metafoor eigenlijk?

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

ZATERDAG 17 & ZONDAG 18 AUGUSTUS 2019

LEEUWARDEN

In de historische roman over Abel Tasman reist Abel van Lutjegast via Leeuwarden naar Harlingen. Een bezoek aan Leeuwarden kon in dit journaal dus niet ontbreken. Samen met mijn man boekte ik een weekendje Leeuwarden. We overnachten op een bijzondere plek: Het Stadhouderlijk Hof te Leeuwarden (dit is een voormalig paleis van de koninklijke familie en was in haar bezit tot 1971). We maakten met een gids een wandeling door de stad, bezochten Keramiekmuseum Princessehof, beklommen de Oldehove, etc.

DE OLDEHOVE

In 1529 startte de bouw van deze scheve, kromme en niet afgemaakte toren. Het was de bedoeling dat naast de Oldehove een nieuwe kerk zou verrijzen ter vervanging van de oude Sint Vituskerk, maar daar is het nooit van gekomen. Het zat bouwmeester Jacob van Aaken niet mee, want al tijdens de bouw zakte de toren scheef. Er is nog geprobeerd op de scheve onderbouw loodrecht verder te metselen, maar dat bleef helaas zonder het gewenste resultaat. de bouw is in 1533 stopgezet en nooit meer hervat. De toren had ruim 120 meter moeten worden. Bijzondere functies heeft de toren nooit gehad. Toch is de toren een van de belangrijkste symbolen van de stad Leeuwarden geworden. De Leeuwarders zijn trots op hun Oldehove. "A'k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich", is een bekend gezegde in het stadsdialect.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

26 T/M 30 AUGUSTUS 2019

WAT DICHTERS WETEN

Ik ging een week naar school om meer over poëzie  te leren, ik wil meer poëzie (poëtische taal) in mijn schrijven zien te krijgen. Ik bezocht de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden. We bespraken de dichters: Schiller, Holderlin, Rilke, Eliot, Celan en Ziedonis. Het was een week waarin mijn hersens behoorlijk kraakten. Docent: Florian Jacobs; hij is filosoof en uitgever bij ISVW Uitgevers. Hij publiceerde onder meer de dichtbundel Zwaan en zang.

ATZE VAN WIEREN (DICHTER)

Op de dinsdag was Atze van Wieren de docent, dichter en vertaler van de Eligieën van Rilke. (Atze van Wieren is mijn motivator op het schrijfvlak, hij heeft tot nu toe mijn teksten gelezen en van commentaar voorzien).

ARCHITECTUUR

Mooie bijkomstigheid: ik reed het terrein op en zag het direct, deze gebouwen heeft Hans Ruijssenaers ontworpen, mijn hoogleraar op de Technische universiteit te Eindhoven. Prachtig gebouw! Fijne hoogleraar!

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

VERDER >>

 

WOENSDAG 12 JUNI 2019

FLUITSCHIP: 'WERKPAARD OP ZEE'

DE ZEEHAEN


Tasman vertrok 14 augustus 1642 vanaf Batavia voor 'de ontdekkingstocht' waardoor hij nu nog naam heeft.

'Wij zijn met onze twee schepen van de rede van Batavia onder zeil gegaan: het jacht Heemskerck en het fluitschip Zeehaen,' zo schrijft hij in zijn journaal.

 

(Afbeelding met de twee schepen:  

“Heemskerck and Zeehaen weigh anchor at sunrise off Nine Mile Beach, December 15th 1642”

Van de website: http://abeltasman.org.nz/)

EXPOSITIE


Onder de titel ‘Het fluitschip: Hoornse vinding, werelds succes’ is in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn tot eind september 2019 een tentoonstelling te zien over het fluitschip. Dit ‘werkpaard op zee’ werd rond 1595 ontwikkeld door de Hoornse ondernemer Pieter Janz. Vael, die beter bekend is geworden onder de naam Liorne. De vinding was de basis voor een ongekende economische groei in de stad.

Simon Broersma heeft als verantwoordelijke wethouder voor de Hoornse havens de tentoonstelling ‘Het fluitschip: Hoornse vinding, werelds succes’ in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn geopend. Dat gebeurde op woensdag 12 juni in aanwezigheid van de leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Fluitschip uit Hoorn-Noord. De wethouder pakte samen met twee leerlingen het in bruin pakpapier gewikkelde grote model van fluitschip De Risdam uit.

Info expositie: https://www.oudhoorn.nl/vereniging/activiteiten.php?id=00602
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur. 

Foto's opening: Henk Sas
Schilderij: Jeronymus van Diest (ca.1631-ca.1673) een fluitschip op een woelige zee.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

 

MAANDAG 17 JUNI 2019

MUSEUMTV

Vandaag was MuseumTV in Lutjegast bij het Abel Tasman Museum om opnames te maken. Ik heb regelmatig voor de camera gestaan om te vertellen over het museum en de grote held waar ik nu over aan het schrijven ben. We wachten de montage met spanning af! (Website Museumtv >>)

BEZOEK UIT TASMANIE

Abel Tasman gebakje en chocolade bij het officiële ontvangst van de winnares van de Abel Tasman Art Prize: Katelyn Geard uit Tasmanië. Ik vertegenwoordigde het Abel Tasman Museum op het gemeentehuis. Katelyn bracht ook nog een bezoekje aan het museum.

TERUG NAAR HET BEGIN VAN DE PAGINA >>

juli 2019
13-07-1-2019 ambassadeur
AUGUSTUS 2019
bottom of page